Bokoesam heeft een bericht aan iedereen die wat te zeggen heeft over zijn stijl:

 

Als je hem niet kent van ‘Infrarood’, dan ken je hem wel van het New Wave album: Bokoesam. Dit voorjaar bracht hij zijn langverwachte debuutalbum ‘Solo’ uit. Maar nog opmerkelijker is de fascinerende stijl waar hij de afgelopen jaren mee rondloopt. We spraken met hem af in Amsterdam om te praten over nagellak, pesten op de middelbare school en het lopen op de catwalk tijdens de Amsterdam Fashion Week.

 
 Foto's door Jill Ann Velleman

Foto's door Jill Ann Velleman

 

Vertel ons, wat heb je aan?
Vandaag heb ik een sweater van Champions aan, een soort grijs-groenige broek en lichtblauwe Clarks. Oh, en prinsessen sokken van de Action.

Hoe kies jij je outfit?
Het is niet super doordacht. Als ik thuis ben pak ik gewoon wat uit mijn kledingkast. Ik hou niet echt van standaard dingen, dus het is vaak wel iets geks.

IMG_0008_small.jpg

Wat wil je uitstralen met je stijl?
Niets eigenlijk. Ik vind het leuk om mezelf soms extra gek te kleden, puur om te laten zien dat je gewoon moet aandoen wat je zelf leuk vindt. Ik zie de laatste tijd veel mensen met Balenciaga sneakers en een Balmain broek en dat wordt dan gezien als ‘tof’, maar ik wil wel laten zien dat je met minder geld ook een toffe outfit kan samenstellen.

Dus voor jou geen planga van Cartier?
Haha nee. Als het aankomt op het dragen van dure merken is er een soort maatschappelijke druk en er was wel een periode waarin ik die zelf ook voelde. Er zijn ook veel mensen die zeggen dat mijn kledingstijl ‘nep’ of raar is, maar er zijn eigenlijk nog meer mensen die het wel kunnen waarderen. Eindelijk iemand die een beetje anders is, zeg maar.

Wat vind je van die ‘haters’?
Ik leer mezelf om niks te geven om wat mensen zeggen. Vaak weten ze zelf niet eens wat ze vinden namelijk. De ene dag zeggen ze ‘misschien moet je eens wat minder gek doen’ en de volgende dag vinden ze dat ik ‘gewoon mezelf moet zijn’. Uiteindelijk draag ik mijn kleding, niet zij. Het is makkelijk om dingen die ‘anders’ zijn te bashen en soms wil ik daar wel tegenin gaan door juist mijn eigen ding te doen. Eerlijk gezegd heb ik er gewoon lak aan.

Welk commentaar krijg je het meest?
Ik hoor vaak dat mensen zeggen dat ik deze kledingstijl heb omdat ik dan op val en daardoor bijvoorbeeld meer views krijg. Dat is niet zo; het past gewoon bij mij.
 

“Ik ben niet ineens een ander persoon door het dragen van nagellak.”


Er was ook een tijdje iets met jou en nagellak.
Klopt, ik droeg af en toe nagellak en ik moet eerlijk zeggen dat ik mij daar niet altijd even zelfverzekerd over heb gevoeld. Ik kreeg daar zoveel commentaar over. Uiteindelijk vind ik gewoon dat iedereen zijn eigen ding moet doen. Ik heb daar vaak discussies over gehad, want als ik een outfit van iemand niet tof vind, zeg ik daar ook niks van. Tenzij zij mij om mijn eerlijke mening vragen natuurlijk. Ik vind het vooral tof als mensen zeggen ‘Ik snap het niet, maar als jij het cool vindt, vind ik het cool’. Zo ben ik zelf ook. Ik ben niet ineens een ander persoon door het dragen van nagellak.

Heeft de ‘nagellak hype’ je meer bekend gemaakt?
Ik weet niet of het voor mijn carrière geholpen heeft, maar het werd wel echt een groot ding op een gegeven moment. Ik vind dat raar. Mensen kunnen heel bekrompen zijn af en toe. Ik geloof dat er met kleding geen goed of fout bestaat. Dat zou ik ook altijd aan mijn fans willen meegeven.

Krijg je ook weleens leuke berichten van fans?
Ja, sowieso. Soms krijg ik berichten van mensen die vertellen dat zij door mijn kledingstijl zelf ook hun eigen stijl aan het ontdekken zijn, en dat zij zich door mij meer zelfverzekerd voelen. Dat soort dingen betekenen echt veel voor mij.

IMG_0018.jpg
IMG_0027.jpg

Wat voor tips zou je jongens willen geven die niet echt durven te dragen wat ze willen?
Ik denk dat je jezelf moet afvragen of je waarde hecht aan wat anderen vinden. Op de middelbare school droeg ik een keer Uggs en daar had iedereen wel wat over te zeggen. Toen ben ik ze steeds minder gaan dragen. Achteraf had ik ze gewoon moeten blijven dragen. Als mensen het gewend zijn zeggen ze er niks meer van. Bij mij is iedereen nu ook gewend aan mijn ‘gekke’ stijl. Als ik weer eens met iets geks aan kom is het meestal van ‘Ach het is Bokoesam, dus ja'.

Hoe zou jij jouw stijl in één zin beschrijven?
Lastig. Ik ken niet echt stijl-termen eigenlijk. Het is vaak gewoon gekke kleuren combineren. De laatste tijd ben ik heel erg van de pastelkleuren. Oh, en roze en rood zijn mijn lievelingskleuren.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Meestal van de straat. Als ik iemand zie met een gekke jas dan geef ik hem wel even een complimentje. Niet om zijn ‘swag te stelen’ maar gewoon om te laten weten dat ik het dope vind. Verder check ik een beetje op Instagram, bijvoorbeeld op Hypebeast en Highsnobiety en ik kijk naar dingen van vroeger. Op dit moment vind ik stijl van oude hip-hop groepen echt tof. Mijn stijl ontwikkelt zich continu. Ook door mijn vriendin, trouwens. Soms zie ik iets tofs in haar kast hangen en dan draag ik het gewoon. Ik draag veel vrouwen broeken, die zitten chiller. Alleen de zakken zijn klein, dat is wel kut.
 

“Ik draag wat ik wil. Of het nou Gucci is of de lokale vintage-winkel”.


Koop je snel kleding of ben je wat meer picky?
Ik koop alleen kleding als ik het het echt waard vind. Ik heb niet f*cking veel geld ofzo, ik stel wel prioriteiten. Momenteel zit ik in een verhuizing, dus ben ik wat meer ‘ballin on a budget’. Dat vind ik juist wel tof. Je kan altijd iets vinden wat in je budget past. Daarnaast, ik draag gewoon wat ik wil. Of het nou Gucci is of de lokale vintage-winkel. Ik ben van mening dat je met 100 euro een net zo toffe outfit kan samenstellen als met 1000 euro.

Welk kledingstuk zou elke man volgens jou moeten hebben?
Een goede joggingbroek! De fit moet wel echt goed zijn. Mag trouwens ook een heel trainingspak zijn. Het is comfortabel, ziet er goed uit en je kunt het bijna overal dragen. Op het podium, op een terras, in de club. Je kunt het ook gewoon drie dagen achter elkaar aantrekken vind ik.. Dat doe ik in elk geval wel.

 Bokoesam met ons in de Bijenkorf bij de Michael Kors afdeling 

Bokoesam met ons in de Bijenkorf bij de Michael Kors afdeling 

Waar shop je het liefst?
Weekday, Supper, Bijenkorf, Patta, Daily Paper en die nieuwe winkel; Zeedijk 60. Daarnaast support ik ook graag local talents. Ik draag liever dat soort kleding dan van major kledingketens.

Welke Nederlandse artiest heeft volgens jou de beste stijl?
Ray Fuego. Hij kleedt zich als een rockster terwijl hij een rapper is en ik vind dat gewoon hard. Het staat hem ook goed. Ik hoop dat er meer mensen in de rap-game een voorbeeld aan hem nemen en gewoon hun eigen ding doen.


We hebben je album ‘Solo’ geluisterd, hij is best persoonlijk..
Klopt inderdaad. Hiervoor besprak ik eigenlijk nauwelijks persoonlijke dingen op mijn tracks. Ik wilde gewoon gezien worden als die ‘blije guy’ en dat soort muziek maken. Ik ben ook die ‘blije guy’ maar ook ik heb minder leuke dingen meegemaakt en laat dat hiermee zien. Dat was eigenlijk niet de bedoeling met dit album, maar ik ben gewoon de studio ingegaan en heb mijn gevoelens uitgesproken.

Heb je commentaar gehad op je meer gevoelige nummers?
Nee, tot nu toe zijn de reacties op het album gelukkig alleen maar positief. Hij gaat misschien niet even hard als andere albums, maar ik denk dat mensen buiten mijn doelgroep het ook wel kunnen waarderen dat ik mezelf zo blootstel.

Over openheid gesproken, je bent heel open over je relatie en vertelt altijd trots over je vriendin. Ook zit ze in je videoclip en siert ze je Instagram-pagina. Krijg je daar veel reacties op?
Vooral meisjes vinden het leuk dat ik mijn vriendin laat zien. Gelukkig vind ik het zelf ook leuk. Ik respecteer artiesten die het liever allemaal achter de schermen houden, maar persoonlijk vind ik het juist leuk om de mensen om mij heen te laten zien.

 Bokoesam tijdens Amsterdam Fashion week Foto door Reconstruct

Bokoesam tijdens Amsterdam Fashion week
Foto door Reconstruct

Wie had je nog graag op het album gehad?
Ronnie Flex had ik wel graag aan het album toe willen voegen. Komt sowieso wel in de toekomst, ik ben erg cool met hem.

Komt er nog een ‘Solo’ album tour?
Daar mag ik helaas nog niks over zeggen, haha. Er komt wel een korte documentaire over het album, dus dat is wel heel tof. Ook komen er nog veel videoclips en nieuwe muziek aan.

Is er nog iets opvallends wat wij het komende jaar van je kunnen verwachten?
Ik loop binnenkort mee met een show van RECONSTRUCT op Amsterdam Fashion Week. Dat is wel echt iets nieuws. Ik ben heel benieuwd of het iets voor mij is, maar ik vind het leuk om meer van dat soort dingen te gaan doen in de toekomst. Daarnaast wil ik ook graag eigen kleding gaan maken. Voorlopig ben ik gewoon bezig met andere dingen waar ik mij op moet focussen, maar dat blijft wel iets wat ik op een dag wil gaan doen.

 

Geïnspireerd op Bokoesam:

 
 Puffer Jacket in Pink €67.00

Puffer Jacket in Pink
€67.00

 Long Sleeve Color Block Shirt €21.00

Long Sleeve Color Block Shirt
€21.00

 Nike Tracksuit in Red €101.00

Nike Tracksuit in Red
€101.00

 T-Shirt With Pastel Panel €24.00

T-Shirt With Pastel Panel
€24.00

 Isle Of Wight Print Puffer Jacket From €210.00 now €68.00

Isle Of Wight Print Puffer Jacket
From €210.00 now €68.00

 Oval Sunglasses In White With Yellow Lens €10.00

Oval Sunglasses In White With Yellow Lens
€10.00

 Oversized Sweatshirt in Pink €27.00

Oversized Sweatshirt in Pink
€27.00

 Oversized Tie Dye Sweatshirt €37.00

Oversized Tie Dye Sweatshirt
€37.00

 Daily Paper Logo Tee €50.00

Daily Paper Logo Tee
€50.00

 Obey Overhead Jacket With Sleeve Print €70.00

Obey Overhead Jacket With Sleeve Print
€70.00

 Nike Tracksuit with bright red logo €130.00

Nike Tracksuit with bright red logo
€130.00

 Puma Vintage Half-Zip Jacket €81.00

Puma Vintage Half-Zip Jacket
€81.00

 Socks With Dinosaur Design 5 Pack €13.00

Socks With Dinosaur Design 5 Pack
€13.00

 Oval Sunglasses In Yellow €10.00

Oval Sunglasses In Yellow
€10.00

 Multicoloured Hoodie €48.00

Multicoloured Hoodie
€48.00

 Champion Sweatshirt With All Over Large Logo Print €112.00

Champion Sweatshirt With All Over Large Logo Print
€112.00

 
Gyor Moore